Bazar

Фион Зарубица – Србија мe je oчaрала

By Maja Jovanović

24. мај 2013.

Fionn-ZarubicaФион Зарубица је рођена у Америци, али је поносна на своје црногорске корене. Некадашња позната дизајнерка костима за филм, позориште, балет и оперу, данас стручњак за заштиту, управљање и излагање уметничког и културног наслеђа, дошла је у Србију да нам пренесе своје искуство и знање.

Tоком свог боравка у нашој земљи, Фион Зарубица ће радити на едукацији будућих музејских стручњака, пружаће подршку на едукацији и тренингу у области заштите, менаџмента и презентације збирки, музеологије и конзервације предмета од историјске важности за Србију. Она је тренутно поносни члан ЦИК-а (Централни институт за конзервацију) који се налази на Теразијама, у Београду, где спроводи свој програм „Управљање музејским збиркама” уз помоћ колега из Института. Програм обуке подржан је од стране Америчке амбасаде у Београду, Министарства културе и Медија Републике Србије, Централног института за конзервацију и фонда „Fionn Zarubica & Associates”.

Фион Зарубица води и свој сајт serbiansforjoy.com који је намењен њеним студентима, али и свим заинтересованим људима у Србији, онима који желе да прате њена размишљања, интересовања, преокупације, ставове… Путем овог блога, она помаже људима да мисле позитивно, слободно исказују своје емоције, љутњу, бес, да афирмишу свој психолошки профил. На блогу она одговара на сва питања својих студената, али и дискутује с њима.

Признаје да је очарана српским народом па је зато решила да све своје утиске пренесе на папир и напише књигу о личним искуствима и раду у нашој земљи.

На којим пројектима конзервације сте тренутно ангажовани у Србији?

– Сада сам ангажована на пројекту који подразумева рад на чувању објеката од историјске важности и културног наслеђа Србије, на обучавању музејских стручњака, њиховом усавршавању и стварању нових, будућих музејских радника који ће бити врхунски мајстори свога заната. Овај пројекат, „Управљање музејским збиркама”, реализован је у сарадњи Централног института за конзервацију у Београду, Амбасаде Сједињених Америчких Држава и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Какве услове за рад и сарадњу имате са колегама у нашој земљи?

– Водим се девизом да услове за рад сами стварате. Свакако да је начин рада другачији у односу на онај у Америци, али у Србији има доста материјала од кога се може направити све што вам је потребно. Не изискујем заиста ништа специјално. То вам је као када уђете у кухињу и скувате јело од онога што тренутно имате у фрижидеру. Што се тиче колега, с њима имам више него добру сарадњу. Веома су стручни, а у исто време вољни да науче нешто ново без икакве сујете. Размењујемо искуства и заједно радимо на испуњењу циља, а то је да на наш начин допринесемо развоју српске културе. Србија је земља богате историје, бројних налазишта и дивних музеја, а подршка и помоћ у модернизацији културних институција била би од велике помоћи.

Маја Јовановић

Наставак овог текста можете прочитати у броју 1253 Базара на страни 20